Vad gör en automationskonsult?

Publicerat av Mikael Nilsson | Nov 22, 2019 9:31:13 AM

Automation är ett ganska brett begrepp, men dess definition innebär kort den teknik genom vilken en process eller procedur utförs med minimal eller till och med utan mänsklig hjälp. Ett tidigt exempel på automationsområdet, och som kan ses som grunden till dagens automation är Christopher Polhems manufaktuverk Stiärnsund som serietillverkade vardagsvaror och diverse detaljer genom en automatisk mekanisk process.

 

tidig_industri

 

Vad har hänt inom automationsområdet för en automationskonsult

Sedan datorns inträde har det hänt en hel del på automationsområdet, och idag finns det en myriad med fabriker och infrastrukturenheter som med få eller inga människor alls ser till att allt ifrån färsk mat når oss alla till att vi har rent vatten i våra kranar.

 

Vad gör en automationskonsult

Som automationsingenjör jobbar man med utveckling och underhåll av all den datoriserade teknik och elektrisk utrustning som finns i våra fabriker och i vår infrastruktur, vilket innebär att man jobbar både brett och djupt med en rad olika metoder och system eftersom det finns så olika och mer eller mindre avancerade sätt att producera eller bearbeta något automatiskt.

 

Den fjärde fasen – industri 4.0

Vår industri och infrastruktur genomgår nu sin fjärde fas, industri 4.0, vilken innebär att man utnyttjar den data och information som skapas och helt eller delvis redan finns i den datoriserade maskinstrukturen i både industri och infrastruktur för att göra dem automatiska systemen ännu mer automatiska, smartare hanterade och i viss mån helt självständiga.

 

Vem behöver en automationskonsult

Som konsult och automationsingenjör arbetar man med alla branscher och verksamheter som har automatiserade och datoriserade anläggningar. Ena dagen hjälper du en verksamhet att programmera om hela eller delar av en produktionslinje för att öka och/eller säkerställa produktionskvalité, för att sedan nästa dag ta fram, konfigurera och programmera delsystem som möjliggör datainsamling och analys av alltifrån mätvärden till status av olika delar av maskineriet och anläggningen. En arbetsdag är mycket varierande, och tillsammans med ditt arbetsteam tar du del av och utvecklar en bättre morgondag.

 

Tankar, funderingar eller tillägg om automationskonsult

Har du några tankar, funderingar eller tillägg till detta så är du varmt välkommen att kontakta mig Mikael Nilsson

Ämnen: sigma industry solutions, automation, consultant

Skriven av Mikael Nilsson